top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Honnan inspirálódjunk a sörreklámunkhoz?

Updated: Jan 11, 2022

Megélénkült a hazai sörpiac; a Borsodi, az Arany Ászok és a Soproni egyaránt előrukkolt egy-egy opusszal. Reklámtörténeti figyelmünket az Arany Ászok filmje ragadta meg leginkább. A klasszikus sörreklámok karaktereit felvonultató, az alkotók által “zsánerparódiaként” titulált alkotás sok forrásból inspirálódhatott.

"Úri melóstársaim, felkészültetek a rohamra?"

Nézzük meg kicsit közelebbről, honnan jöhettek az ötletek.

Az alapot egy igazi klasszikus adhatta: a Carlton Draught "Big Ad" címet viselő – valóban önironikus, expressis verbis reklámparódiája. Amiben a reklámfilm “nagyságával”, és e nagyság eladásösztönző hatásával poénkodnak az idétlen kóristák a Carmina Burana dallamára. Megvan hát az Arany Ászok tömege, a rohanás.

"Ez egy drága reklám."

A Strongbow reklámja a sörtársadalom reprezentatív tagjait sorakoztatja fel. A humornak itt is lényegi szerepe van. Gyönyörű, ahogy a főhős megszólítja a különböző melósokat (“And you, little dish-fitter…) Munkások tömege, kipipálva.

"Eljött a mi időnk!"

A kalandfilmes jellegről a Dos Equis gondoskodott; Frankó kapitány karaktere kétségtelenül kölcsönzött néhány vonást a Világ legérdekesebb emberétől. Szakáll, arisztokrata vadászgúnya, reprezentatív fogyasztói bázis – rendben.

Az ember, aki "oroszul beszéli a franciát".

Így búcsúzik a Világ legérdekesebb embere a világtól.

Legyünk őszinték: Frankó kapitány legnagyobb inspirációja talán nem is a sör, mint inkább a tonik világa felől érkezhetett. Commander Whitehead – mellesleg: a Schweppes amerikai vállalatának igazgatója – annak idején, az 50-es évek derekától kölcsönözte arcát a márkához jó egy évtizeden át. Csodák csodája, Frankó kapitány a kelletténél jobban emlékeztet "Fehérfej" kapitányra.

Mi a fene úszik ebben?

"Mindjárt indulok a sörgyár ostromára."

A fentiekből is látható, hogy 4-5 reklámfilmből és néhány sajtóhirdetésből már mi magunk is könnyedén összehegeszthetünk egy újabb reklámtörténeti remekművet.

Egyvalamire érdemes figyelnünk: a humort ne felejtsük ki a végtermékből.

Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page