top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Járványügyi kommunikáció – avagy hogyan csinálták 100 éve?

Updated: Oct 7, 2020

Hogy mennyire vagyunk nyakig (nyálkahártyáig) benne a pandémiában, nos, erre vonatkozóan csak okosan találgathatunk, mint Hargitai Bea a Maszkos... apropó: Álarcos énekesben. A valóság és a róla adott hírek szétcsúszása miatt egyre nehezebb a tájékozódás, és a járványügyi pohárba akkor sem tudnánk tiszta vizet önteni, ha naiv kérdéseinkre a szakértői választ egy Dr. Müller kontra Dr. Gődény szkander győztesétől várnánk.

A chicagói rendőrök maszkabálra készülnek


Maradjunk annyiban, hogy itt kuksolunk Platón barlangjában, bámuljuk a falon táncoló Covid-vírusokat, és ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy hamarosan csillagok fognak táncolni azon a falon – kezdetét veszi a Dancing with the Stars! – hát, akkor be kell látnunk, honfitársaim, nagy szarban vagyunk.

Nadekérem.

Egy biztos: a vírus létezik; ellene viszont tudunk, mi több, kell is védekeznünk, minimalizálva a továbbterjedésének esélyét és lehetőségét.

Ha ez bárkit is megnyugtat, azt kell mondanunk, hogy 102 évvel ezelőtt, a spanyolnátha kitörésekor sem volt különb a helyzet, sőt. Amit viszont az 1918-ban kirobbant járvány kapcsán tapasztalt az emberiség, azt bizony, érdemes ma is megfontolnunk, vagyis:

  • ésszel a köhögéssel, tüsszentéssel, köpködéssel;

  • használjuk a zsebkendőnket;

  • és viseljünk maszkot!

1918-ban a feladat egyértelmű volt: meg kellett tanítani az embereket a felelősségteljes, az egyén és a közösség érdekét egyaránt szolgáló gondolkodásra. (Azért ez nem könnyű, ma már látjuk.)


De nézzük, milyen puritán egyszerűséggel és egyértelműséggel próbálták felhívni erre az utca emberének figyelmét a jó száz évvel ezelőtti plakátok!


„Ki köhög s tüsszent, járványt terjeszt”


Nem elég, hogy a spanyolnátha olyan veszélyes, mint a mustárgáz – de a haditermelést is megakasztó fenyegetés! Meggyőző érvelés. Máris nincs kedve senkinek továbbadni.

Kellőképp nyomatékos megoldás, hogy a megszemélyesített „Keménykalap és publikum” inti a zsebkendő használatára a felelőtlenül, mások egészségére fittyet tüsszentő ifjúságot.

Tudta Ön, hogy a köpetből alakot ölt a gonosz? A Nyálsátán. Nagyon reméljük, hogy ez visszatartja Önt attól, hogy az utcára köpjön.

Ez a bámulatosan edukatív plakát szépen megkülönbözteti a járványügyileg biztonságos és veszélyes állampolgári magatartást. Figyelem! Bár Müller Cecília nem beszélt róla külön, de: ceruzát és ujjat a szájba venni, továbbá nyeles fazékból inni, amire előtte valaki (kolléga, szomszéd, nagybácsi) rátüsszentett, nos, ettől jelen helyzetben is tessék tartózkodni!

A megelőzés első számú szabálya: felelőtlenül ne tessék köpködni, köhögni, tüsszenteni, még akkor se, ha ezt megbánó tekintettel tetszik tenni.


Viselkedési és maszkkészítési útmutató spanyolnátha esetén:


Érdekes, hogy már annak idején is azt tanácsolták, hogy az orrot ÉS a szájat egyaránt fedjük el.


„Ne aggódjon, ne féljen és ne fárassza ki magát.”


Ööö... igen. Donald kacsa is követte az előírásokat.


A tanulság 100 év elteltével is ugyanaz:

viselj maszkot, mégha hülyén is nézel ki benne!

Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page