top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Hogyan pörkölt oda a Volvo a versenytársaknak?


Mindig bámulatosak azok a reklámos megoldások, amelyekben egy márka a versenytárs kommunikációját kihasználva mond valami érvényeset saját magáról. Ezzel a bevállalós kommunikációs gesztussal persze csak azok a márkák – ha úgy tetszik: azok a marketingvezetők – mernek élni, akik biztosak a dolgukban. Akik termékoldalon valóban olyan konkrét előnyt tudnak kínálni, amivel helyből elkaszálják versenytársuk imázsát,

miközben sajátjukat az egekbe repítik.

A Volvo mindig is előszeretettel alkalmazta reklámjaiban ezt a pimasz, bevállalós, kompetitív szemléletet. Így pörkölt oda például a Mercedesnek, mikor egyik hirdetésében a Volvo 740 GL Estate modelljét állította szembe a Mercedes 200T Estate modelljével, és arra kereste a választ: vajon mi lehet az oka a két autó közötti árkülönbségnek? A megoldás: talán a kis háromágú Mercedes-embléma kerülhet olyan sokba.

Megéri a pénzét

A Volvo a Vauxhall Carltont sem kímélte. Egy 15,000 fontos Vauxhall (Európában Opel Rekord néven futott) áráért ugyanis nemcsak egy Volvót vehetett az ember, de Cannes legjobb szállodájában, a Carltonban is eltölthetett egy éjszakát a kedves feleségével. És még 25 fontos borravalót is adhatott a liftes fiúnak, csak hogy mutassa, mennyire menő.

Minden út Cannes-ba vezet

És a Volvo a Forddal szemben is egyértelműen pozicionálta magát. Hogy miért volt több pénze egy Volvo tulajdonosának – szemben egy Ford gazdájával? Mert okosabban költötte a pénzét. Mert ugyanazt a felszereltséget egy Volvótól is megkapta – kevesebbért. Így aztán a bukszája 170 fonttal vastagabb maradt.

Akkor még nem volt hasitasi

Amikor legnagyobb versenytársa, a SAAB saját repülőgépgyártós múltját kezdte kommunikálni (neve egyébként csodás mozaikszó, megfejtése: Svenska Aeroplan Aktiebolaget, azaz: Svéd Replőgépgyártó), akkor a Volvo nem csinált mást, mint a rákövetkező héten megjelentetett egy hirdetést a SAAB legújabb Viggen vadászgépéről. A szövegben pedig – csupán a SAAB autótulajdonosok kedvéért – diszkréten megemlítette, hogy ezt a gépet, bizony, egy Volvo-motor hajtja.

Odanézz! Ott ül benne Tom Cruise!

És ennek a szemléletnek a non-plus ultrája, amit a Volvo néhány évvel ezelőtt, 2015-ben művelt az oly népszerűnek számító Superbowl alatt. Hogy mi volt a kampány? Egy szimpla promóció, amivel egy XC60-as Volvót lehetett nyerni. Ehhez csupán az volt a feladat, hogy a Superbowl reklámidejében felbukkanó autós hirdetések alatt a #VolvoContest kifejezést kellett "beletweet"-elni a nagyvilágba. Vagyis: a játékos kedvű tévénézők számára épp a versenytársak autóshirdetései tették lehetővé, hogy Volvót nyerjenek.

Lehet Twitterezni, ezerrel

Mai divatos kifejezéssel élve „brand hijack” volt ez a javából; más autómárkák hirdetéseit kihasználó PR-fogás.

Ravasz interception, vadászpilóták és Tom Cruise-ok nélkül.

Közben Tamás visszatért a bevetésről

Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page