top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Nemzeti köhögés-tüsszentés edukáció brit módra

Sokan, sokfélét mondanak a Covid-helyzet kezelése kapcsán, és ki-ki eldöntheti, hogy a Fauci–Müller–Gödény által megrajzolt vírustérképen hogyan, milyen iránytűvel kíván tájékozódni. A nagy bizonytalanság közepette azonban egyvalami biztos: bármit is jelentsen az „új normális”, a higiénia vonalán fel kell húznunk a hétmérföldes csizmát, és muszáj egy nagyot előre lépnünk. Vagy kettőt.


És itt bizony, még nem nagy varázslatról beszélünk. Hanem a maszkhasználatot, a távolságtartást vagy akár a kézfertőtlenítést megelőző 1.0-ás preventív megoldásokról. A helyes köhögés, tüsszentés kultúrájáról. (Úgy van, legyünk csak nagyképűek, nevezzük „kultúrá”- nak.)


A brit NHS (National Health Service, Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) például a második világháborúban (1943) erre külön kampányt készített.


Igaz, a helyes zsebkendőben tüsszentésnek akkor megvolt a népgazdasági haszna: a beteg ember ugyanis kiesik a munkából, és amíg ő beteg, értékes idő megy veszendőbe. Az influenzás, megfázásos megbetegedések évente annyi időt pazarolnak el,

amennyi idő alatt 3500 darab tank, 1000 darab bombázógép és 1 millió puska tudna elkészülni!



Szóval, tessék használni a zsebkendőt.

A nemzet egészsége ezt diktálja.


Állítsuk meg végre a koronavírust 2021-ben!