top of page
  • Writer's pictureLimdauer Andras

15 bámulatos karácsonyi ajándékötlet a múltból

Updated: Dec 25, 2021

Mobiltelefon? Könyv? Társasjáték? Ajándékutalvány? Ugyan, felejtsd el mindet! A régi szép időkben másra vágyott az ember. Pontosabban: másféle vágyak felé terelte őt a reklámvilág, és mivel tanulságos, PELLENGÉR rovatunk Xmas Special válogatásában bemutatunk néhány etalon non-píszí hirdetést – az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig – csupa jobbnál jobb ajándékötlettel, amikkel az élre vasalt nadrágot viselő családapák meglephették örökké mosolygós feleségeiket és gyermekeiket. Vagy a feleségek az ő férjeiket. Vagy a gyártók az ő vásárlóikat. A lényeg változatlan a mai napig: a fogyasztás által szíveket melengető szeretet.



1. Kayser fehérneműk (1944)

Csak óvatosan! Viseljen Kayser-t... Ennyivel tartozik a közönségének.


Ööö... ez a Kayser fehérneműmárka hirdetés a „karácsonyi kukkolás” régi amerikai hagyományát eleveníti fel. Amikor a férfiak (Mikulások) meglesték, ahogy asszonyaik a Jingle bells dallamára próbálták fel harisnyáikat. Ezzel a népszokással nyilván a hölgyek is tisztában voltak, ezért úgy öltöztek (vetkőztek?), mintha bejglit gyúrnának egy sztriptízbárban. Micsoda idill! Nem az volt a lényeg, hogy fehér legyen a karácsony – elég volt, ha fehérneműs.

És még pikánsabb a hirdetés, ha visszanézünk az évszámra.



2. B.V.D (1941)

Idén karácsonykor... bánjon vele úgy, mint egy milliomossal!


Igaz, ami igaz: a lelke mélyén minden férfi a luxusra vágyik. Sőt: egy igazi luxuspizsamára! Ennél nagyobb fényűzést pedig nem is lehet elképzelni ma sem, ha ennek a pizsamának a mintája pásszol a háziköntöshöz! És ha közben jó feleségünk óvatos műgonddal a szattyánbőr papucsot is ráilleszti megfáradt lábfejünkre – na, akkor érzi csak a férfi át a luxus leglényegét! Ezek után ne lepődjön meg senki december 25-én, ha egyencsíkos pizsama-köntösben kisétálunk a konyhába, és a milliomosok könnyedségével készítünk reggelit egyetlen feleségünknek. Bár előtte azért megkérdezzük tőle: „Hány tojással kéred? Csinálom neked.”

A luxus kedvéért.



3. Gem borotvák és pengék (1946)

Karácsony reggelre – és minden reggelre


Bizonytalan vagy, mire vágyik férjurad karácsonyra? Nyilvánvaló: arra, hogy az év minden egyes napjának minden egyes reggelén megborotválkozzon! Ez nem is kérdés. Egy borotvánál nincs jobb ajándék. (Talán csak két borotva?)



4. Proctor (1947)

Egy út a hölgy kényeztetéséhez


A tökéletes ajándék nem létez... Már hogy a viharba ne létezne! Ráadásul ezzel a kenyérpirítóval az igazi, őszintén szívből jövő „köszönömök”, mi több, az „ingyen csókok és ölelések” is garantáltak! Minden igazi nő tudja: a férfi szívhez vezető út pirítósokkal van kikövezve.



5. Max Factor (1953)

Minden nő tudja, mit várjon cserébe, ha a legjobbat ajándékozza férjének!


Mindig is elgondolkodtatott, honnan ered az Axe dezodor, mint klasszikus karácsonyi ajándék? Nem állítjuk, hogy itt a válasz, de tény: a zokni, nyakkendő, borotva trió mellett az illatszerek immáron 70 éve megbízható ajándékötletek férfiak számára!



6. BarcaLounger (1958)

Egy BarcaLounger két Karácsonyi Ajándék egyben!


Időzzünk el végre a tipikus férfiaknál. Egy fotel nem az after shave kategória, hanem sokkal jobb! Egyrészt egy tökéletesen új módja a kikapcsolódásnak (a férfiaknak), másrészről egy gyönyörű bútordarab (a nőknek), ami bearanyozza az otthonotok. Igazi win-win szituáció: a férfi végre döglik a fotelban – a nő büszke lehet otthonára.

Vigyázat, hamisítják!



7. White varrógépek (1956)

Egy fehér karácsonyról álmodva


Azt most hagyjuk is, hogy a fehér karácsony, mint kifejezés, manapság mennyire píszí, főleg úgy, hogy egy árva hópehely sincs a képen, csupán egy boldog fehér, középosztálybeli családról álmodik főhősnőnk. Azt is értjük, hogy a céget hívják így, White, szóval végképp nincs mit tenni, beszéljünk inkább arról, hogy itt az idő férfitársaim, legyetek ti az ünnep hősei! Ajándékozzatok varrógépet, ha már erről álmodik álmaitok nője!



8. Hoover (1959)

...és kérlek Mikulás, anyunak egy porszívót!


A Hoover a briteknek olyan, mint nekünk a Szilvia: a Porszívó. Van ebben a hirdetésben valami igazán lenyűgöző, ez ugyanis a tökéletes karácsonyi hirdetés: elég egy szót és egy logót cserélni rajta, és működik bármivel! A fotós és az art direkció előtt viszont mindenképp emeljük kalapunk, a kép ma is simán megállná a helyét – ilyet minőségű fotót ma már nagyon ritkán látni, stock-fotó oldalakon pláne.



9. Hoover (1963)

Karácsony reggelén (és utána örökkön örökké) boldogabb lesz egy Hooverrel!


Vizuálisan talán annyira nem erős, mint az előző Hoover-reklám; régimódiasságában azonban mindenképp túlszárnyalja azt. Ha a fősor nem lenne elég, az utóirat felvetése annyira szenzációs, hogy le is írjuk: Ő gondoskodik az otthonáról, érted. Tehát ha igazán törődsz vele...nem volna jó ötlet Hoovert adni neki karácsonyra?



10. Singer (1963)

Minden nő megérdemel egy Singer-karácsonyt!


Kanyarodjunk vissza egy pillanatra a varrógépekhez. Ezzel a magvas és valódi insighton alapuló üzenettel nehéz vitába szállni. Szóval koncentráljunk a külcsínre. Őszintén szólva, ezt a hirdetést látván kicsit elkapott minket a nosztalgia; a mai photoshoppal összerakott és felpimpelt reklámvilágban, sajnos, már elveszett ez a fajta báj. Pedig olyan egyszerű lenne kitűnni vizuálisan a tömegből – nem kellene minden karácsonyi hirdetésnek tökéletesnek lennie!



11. Toastmaster (1964)

Nem ismer valakit, aki megérdemel egy TOASTMASTER ajándékot karácsonyra?


Az arcokról egyszerűen süt a felhőtlen öröm és „bódottág”! Ha valódi és valóban őszinte meglepetést szeretnél okozni, jó ha észben tartod: csak és kizárólag ezekkel a praktikus konyhai eszközökkel szép a karácsony.



12. Weller (1961)

Az ajándékozás igazi izgalmáért – és az egész éves használatért


Mindenki ismeri a mondást: örül, mint apa a forrasztópákájának. De merüljünk egy kicsit a részletekben is: figyeljük csak meg, anya és fia mennyire büszkék, hogy végre belenyúltak ajándékügyileg a tutiba!



13. Daisy (1962)

Állj össze apuval egy B B beltéri fegyveres mókára


Ha fiúgyerek, akkor nem kérdés, mire vágyik leginkább – nyilván fegyverre! Aztán lehet apával (és anyával!) célba lőni – akár a nappaliban is! Ez ám a családi szórakozás, nem a Margitszigeten sétálni!



14. Winchester (1972)

Wow, apa...egy Winchester! Emlékszel az első .22-esedre? Tegyen boldoggá egy srácot idén karácsonykor!


„Tegyen boldoggá egy srácot idén karácsonykor”, értsd: hadd lűdözzön a gyerek kedvére. Elvégre jobb, mintha drogozna (vö. „belövi magát”, hehehe). Mi meg itt műanyagkardokról álmodoztunk gyerekfejjel, meg ment az indiánkodás, mikor Ámerikában már pizsamában kommandózni lehetett. Őrület.



15. Borg (1941)

Micsoda gyönyörű módja, hogy azt mondja: Boldog Karácsonyt!


Ehhez felesleges bármit is hozzátenni, ez úgy tökéletes, ahogy van. Egy őszinte, életre szóló ajándék.



Reméljük, sikerült nagyszerű ajándéktippeket adnunk jövőre. Addig is

boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!




Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page