top of page

15 bámulatos karácsonyi ajándékötlet a múltból

Updated: Dec 25, 2021

Mobiltelefon? Könyv? Társasjáték? Ajándékutalvány? Ugyan, felejtsd el mindet! A régi szép időkben másra vágyott az ember. Pontosabban: másféle vágyak felé terelte őt a reklámvilág, és mivel tanulságos, PELLENGÉR rovatunk Xmas Special válogatásában bemutatunk néhány etalon non-píszí hirdetést – az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig – csupa jobbnál jobb ajándékötlettel, amikkel az élre vasalt nadrágot viselő családapák meglephették örökké mosolygós feleségeiket és gyermekeiket. Vagy a feleségek az ő férjeiket. Vagy a gyártók az ő vásárlóikat. A lényeg változatlan a mai napig: a fogyasztás által szíveket melengető szeretet.1. Kayser fehérneműk (1944)

Csak óvatosan! Viseljen Kayser-t... Ennyivel tartozik a közönségének.


Ööö... ez a Kayser fehérneműmárka hirdetés a „karácsonyi kukkolás” régi amerikai hagyományát eleveníti fel. Amikor a férfiak (Mikulások) meglesték, ahogy asszonyaik a Jingle bells dallamára próbálták fel harisnyáikat. Ezzel a népszokással nyilván a hölgyek is tisztában voltak, ezért úgy öltöztek (vetkőztek?), mintha bejglit gyúrnának egy sztriptízbárban. Micsoda idill! Nem az volt a lényeg, hogy fehér legyen a karácsony – elég volt, ha fehérneműs.

És még pikánsabb a hirdetés, ha visszanézünk az évszámra.2. B.V.D (1941)

Idén karácsonykor... bánjon vele úgy, mint egy milliomossal!


Igaz, ami igaz: a lelke mélyén minden férfi a luxusra vágyik. Sőt: egy igazi luxuspizsamára! Ennél nagyobb fényűzést pedig nem is lehet elképzelni ma sem, ha ennek a pizsamának a mintája pásszol a háziköntöshöz! És ha közben jó feleségünk óvatos műgonddal a szattyánbőr papucsot is ráilleszti megfáradt lábfejünkre – na, akkor érzi csak a férfi át a luxus leglényegét! Ezek után ne lepődjön meg senki december 25-én, ha egyencsíkos pizsama-köntösben kisétálunk a konyhába, és a milliomosok könnyedségével készítünk reggelit egyetlen feleségünknek. Bár előtte azért megkérdezzük tőle: „Hány tojással kéred? Csinálom neked.”

A luxus kedvéért.3. Gem borotvák és pengék (1946)

Karácsony reggelre – és minden reggelre


Bizonytalan vagy, mire vágyik férjurad karácsonyra? Nyilvánvaló: arra, hogy az év minden egyes napjának minden egyes reggelén megborotválkozzon! Ez nem is kérdés. Egy borotvánál nincs jobb ajándék. (Talán csak két borotva?)4. Proctor (1947)

Egy út a hölgy kényeztetéséhez


A tökéletes ajándék nem létez... Már hogy a viharba ne létezne! Ráadásul ezzel a kenyérpirítóval az igazi, őszintén szívből jövő „köszönömök”, mi több, az „ingyen csókok és ölelések” is garantáltak! Minden igazi nő tudja: a férfi szívhez vezető út pirítósokkal van kikövezve.5. Max Factor (1953)

Minden nő tudja, mit várjon cserébe, ha a legjobbat ajándékozza férjének!


Mindig is elgondolkodtatott, honnan ered az Axe dezodor, mint klasszikus karácsonyi ajándék? Nem állítjuk, hogy itt a válasz, de tény: a zokni, nyakkendő, borotva trió mellett az illatszerek immáron 70 éve megbízható ajándékötletek férfiak számára!6. BarcaLounger (1958)

Egy BarcaLounger két Karácsonyi Ajándék egyben!


Időzzünk el végre a tipikus férfiaknál. Egy fotel nem az after shave kategória, hanem sokkal jobb! Egyrészt egy tökéletesen új módja a kikapcsolódásnak (a férfiaknak), másrészről egy gyönyörű bútordarab (a nőknek), ami bearanyozza az otthonotok. Igazi win-win szituáció: a férfi végre döglik a fotelban – a nő büszke lehet otthonára.

Vigyázat, hamisítják!7. White varrógépek (1956)