top of page
  • Laszlo Berta

Mikor lopta el a Coca-Cola a Mikulást?


Nem múlhat el úgy az ünnepi időszak, hogy ne hangozna el valahol a közkeletű vélekedés, miszerint a Mikulás valójában nem is az Északi-sarkról indul dolgozni, hanem Atlantából, a Coca-Cola központjából.

Mi pedig arra vállalkozunk, hogy egyszer és mindenkorra tiszta vizet öntsünk a pohárba! Főleg történelmi, ám a vége felé egyre több marketinggel és reklámmal átitatott ünnepi írás következik!

 

Pattanjunk fel együtt a Mikulás szánkójára, utazzunk térben és időben, közben pedig gyűjtsük össze azokat az infókat, amik alapján rájöhetünk, hogy ki a fene az a Santa Claus, miért jön hozzánk december 6-án, és miként jutott el Amerikába is, ahol egyrészt elnyerte a ma mindenki által ismert formáját, másrészt pedig ellopta a show-t a Kis Jézustól – legalábbis ami az ajándékozást illeti.

Szögezzük le, hogy a Mikulást nem a Coca-Cola találta ki. Ez valószínűleg mindenkinek egyértelmű volt, de azért jó, ha az alapoknál kezdjük. A kedves Mikulás valójában a 3-4. században élt Szent Nicholas (Miklós) nyomdokaiban járó legendás figura. Miklós püspök 280 körül született, a mai Törökország területén található Myra közelében. Itt lett belőle püspök is. A hagyomány úgy tartja, hogy vagyonát előszeretettel osztogatta szét a szegények között, de más módokon is segített a rászorulókon. Az egyik híres történetben Szent Miklós (akkor még nem volt szent ám!) 3 szegény lányt segített meg, akiket az apjuk el akart adni rabszolgának. Miklós hozományt biztosított a lányoknak, akik így megházasodhattak és megmenekültek a kellemetlen sorstól. Reméljük, jó férjet találtak maguknak!

Szent Miklós szupersztár

A Mikulást azóta kevésbé foglalja el a prostitúció és a rabszolgaság terjedése elleni harc, de jósága mit sem változott. Az évszázadok során a nagylelkűségéről szóló mendemondák terjedtek, növekedtek, és mire elértünk a reneszánszhoz, ő lett Európa legnépszerűbb szentje – halála napja, azaz december 6-a pedig hagyományosan szerencsés napnak számít, amikor érdemes nagy beruházásokat megejteni, esetleg házasodni. Népszerűségét a reformáció után is megőrizte, főleg Hollandiában.

Sinterklaas Fekete Péterrel