top of page
  • Writer's pictureReklámtörténet

Legyünk nagyvonalúak – Limdauer András (most!)


Bátorság, harc, pofátlanság. A nagy ötletek iránti elkötelezettség. És persze nagyvonalúság, minden mennyiségben. Hogy ennek mi köze van a reklámkészítéshez? SZERINTEM rovatunkban Limdauer András, a most! kreatívigazgatója egy elfeledett sajtóhirdetés és egy minimál-büdzséből készített reklámfilm kapcsán erről is mesél.

Először egy olyan sajtóhirdetést szeretnék felidézni, amit végül nem sikerült megtalálnom az interneten. De annál jobb, mert legalább el tudom mesélni. Talán 2003-ban láttam Portorozban, ifjú szövegíróként. Díjat nem nyert, viszont kiállították a téren a többi shortlistre jutott pályamű mellett.

Egy Macintosh számítógép képernyője volt rajta. A háttérkép a föld mögött éppen előbújó napot ábrázolta. A képen egy tipikusan mac-es ablak, a következő szöveggel: Day 0. Shall there be light? Alatta pedig két gomb: NO / YES.

Megragadott ez a jó értelemben vett nagyvonalúság és pimaszság, amit az elfelejtett alkotók vízionáltak a világ teremtéséről. Telitalálat a maga nemében, hiszen minden mac-es tudja, a világegyetemet tuti nem PC-n tervezték. Nem volt egyéb szöveg, se szlogen, se claim a hirdetésen, nem is volt rá szükség. A mai napig azt gondolom,

a nagyvonalú ötletek adják a jó reklámok lelkét.

Pár évvel (és pár év szakmai tapasztalattal) később futottam bele ebbe a gyöngyszembe, az inspiráló reklámok egyik tökéletes és minimál büdzséből létrehozott alkotására:

Szövegírás, felsőfokon

Azóta már vagy százszor végignéztem. És hogy szövegíróként mit imádok benne?

– Az ötletet. Az endline-t. Európa tényleg „átkozottul" izgalmas.

– A szöveg felépítését, dinamikáját és precizitását. Kiváló példája, hogy az alkotóknak mennyire ismerniük illik a célcsoport mozgatórugóit és nyelvezetét.

– Az art direktor zsenialitását, aki nem elnyomta, hanem kiemelte a szöveget, néhol piszkosul hatásvadász, mégis egyszerű módon. Ugyanez igaz a zeneszerzőre is.

– Az account munkáját. Képzeljük el a briefet! Ha jó brief volt, márpedig a nagy ötletek javarészt pompás briefekből születnek, akkor a nyelvtanulás melletti érvek között szerepelt a bombastic sex kifejezés.

– Az ügyfelet, aki felismerte az ötlet nagyszerűségét, és nem félt a fuckin’ jelzőtől (és/vagy nem húzatta ki végül az utolsó pillanatban).

Mindenki beletette magát, na. És ez érződik a végeredményen. Az Eurolingo példája jól mutatja, hogy kutya kötelességünk fuckin' grande ötleteket szállítanunk ügyfeleinknek – büdzsétől függetlenül. Vagy legalább próbáljuk meg. A kis büdzsé ugyanis cseppet sem zárja ki a nagy ötleteket, mi több, ott van rájuk még nagyobb szükség. ‎Pláne, ha a másik oldalon nyitottak rá.

És ha úgy érezzük, találtunk egy bátor és eredeti ötletet a márkának, amin dolgozunk, ne ijedjünk meg attól, hogy beleszerettünk.

Harcoljunk érte, ha kell.

Adjuk el, és próbáljuk meg a lehető legjobban kivitelezni. Nem baj, ha az ötlet maga pofátlan és nagyvonalú, egészen addig, amíg nem öncélú és illik a márka személyiségéhez. Nyugodtan merjük feszegetni a márka korlátait – legalább mi is tisztában leszünk azokkal.

Utóirat:

Érdemes megnézni, hogy mostanában miket csinál a fentebb említett Inlingua reklámért felelős ügynökség, a Kolle Rebbe.

Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page