top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

A reklámszerződés, ami miatt Jim Morrison majdnem ripityára tört egy Buickot. Egy pöröllyel.

Updated: Jan 10, 2022

Egy valamirevaló házibuliban idővel elérkezik a pillanat, amikor egy remegő kéz beteszi a CD-lejátszóba vagy elindítja a Spotify kínálatából a világtörténelem egyik ikonikus rockdalát, melynek hallatán a sarokba borult, borgőzős vendégek is kissé magukhoz térnek, és teli torokból kezdik üvölteni a refrént: “Kámon bébi lájt má’ fájőőő’!”

A rend kedvéért: Morrison, Manzarek, Densmore, Krieger

Kétségtelen: ennek a dalnak van egy sajátos mágiája (pszichedelikája?), amitől rögtön helyet követel magának az emberi agy rock-központjában, a Presley-Jagger-Mercury által határolt területen (nem, onnan még nem látszik-hallatszik sem Tóth Gabi, sem Kozsó) – és nyilván ezért volt képes rá, hogy Jim Morrisont és csapatát elindítsa a sztárság felé vezető röppályán.

A Light my Fire 1967-ben jelent meg először a Doors debütáló lemezén; az igazi sikert azonban a néhány hónappal később kiadott kislemez hozta meg számukra, melyen az eredeti 7 perces nótát – a rádióhallgatók számára fogaszthatóbb, alig 3 perces verzióra rövidítették.

Gyúlnak a tüzek

De vajon gondolták-e akkor Jimék, hogy ez a dal, ami egycsapásra naggyá tette őket – egy évvel később, 1968-ban örökre aláássa egymás iránti bizalmukat, és szétzilálja a bandát?

Miért is gondolták volna. Akkoriban kapásból három jobb dolguk is akadt helyette: a szex, a drog meg a rock&roll. És persze nagy volt a bizalom egymás iránt; hitték, hogy mindenben egyformán gondolkodnak a világról. Hogy mást ne mondjunk: egy húron pendülnek (hm).

Aztán kiderült: mégsem.

1968 októberében, egy esős őszi délutánon történt, hogy a Buick felkínált nekik egy 75,000 dolláros reklámszerződést, hogy a híres-hírhedt nótát használhassák egy reklámfilmben. Igaz, aprócska változtatást is eszközöltek volna: a “Come on baby, light my fire” helyett “Come in Buick, light my fire” szerepelt volna a refrénben. (El tudjuk képzelni, a reklámos/marketinges milyen boldog volt, mikor kifundálta/meghallotta ezt a fordulatot? No, hát ezért szép a reklámszakma.)