top of page
  • Laszlo Berta

5 menő reklám focistákkal


A vébé fináléjára mi is felébredtünk végre, és rájöttünk, hogy volt idő, amikor nem csak kettő darab futballista körül forgott az egész világ.

Néhány éve (évtizede) nem csak Ronaldo és Messi között dönthetett a nagyérdemű. Volt egy egész csapatra való világsztár, akiket lehetett imádni, és akikkel emiatt remek reklámokat is lehetett készíteni.

Ezekben a szpotokban általában volt egy fontos közös pont: nem számított a pénz. A világsztárok gázsija egyébként is jelentős, akkor már minek spórolni a filmeken, ugyebár.

Így harcolhatott Davids, Figo és Seedorf barátaik oldalán, Luis van Gaal irányításával egy seregnyi robotnindzsával. Valamint így ütközhetett meg középkori díszletek között Beckham, Totti, Ronaldinho és Roberto Carlos egy helyi földesúrral (aki Pepsit jött rabolni). Évente több menő focis reklám is kijött, az Adidas és a Nike egymásra licitáltak grandiózusságban, de más márkák is odatették magukat.

Ezekből van itt most egy csokorral, a szórakoztatás jegyében!

5. Nike - The Mission

"- It's just a ball. - No, it's rounder." hangzik el a furgonban, és ezzel gyorsan meg is ugrották a klasszikus, USP kifejtése jelentette feladatot. Hát mégis, mi a bánat lehet annyira fontos egy új Nike labdában?

Lényegtelen. Van Gaal azt mondja, hogy kell, akkor kell.

Hőseink egy szakadék furgonnal érkeznek meg az erődbe, ahol ezt a mindennél kerekebb lasztit őrzik a robotnindzsák. Zseniális sztori. BÁRMIT kitalálhattak, ha a labdáért induló csapat ilyen nevekből áll, akkor senkit sem érdekel a történet vagy a miértek.

A legmodernebb fegyverekkel (Nike cipő, mi más) indulnak a játékosok a csatába, és különböző trükkökkel szivatják meg a sportszerűtlen eszközökkel (becsúszás páros lábbal és társai) védekező nindzsahadsereget. A végén persze elnyeri a főnindzsa is méltó büntetését!

Tényleg, ti észrevettétek, hogy mostanában a focisták egyszerűen lehajolnak a labdáért meccsek közben, míg anno a Davidshoz hasonló focisták általában valami cseles módon felpörgették a kezükbe? Egy laza bokamozdulattal vagy valami könnyed és gyors dekázással. Régen minden jobb volt.

4. Pepsi - Football Warriors

Közismert tény, hogy a Pepsit a középkorban is előszeretettel fogyasztották az egyszerű parasztemberek. Pincékben és kutak vizének hűvösében tartották ideális hőmérsékleten a cukros üdítőt. Ezt nyilván nem nézte mindenhol jó szemmel a helyi uraság, aki ezért bandériumát neki is indította alkalmasint, hogy elrabolják a vidám falusiak furfangosan elrejtett Pepsijeit.

Ilyenkor nem árt, ha kéznél van Beckham, Totti és Roberto Carlos, akik egy klasszikus módon varrt bőrlabdával alázzák le a teljes hadsereget, majd egy jól irányzott szabadrúgással kiszabadítják az addig összeszedett szajrét.

Ezt sikerült a Pepsinek megörökítenie. Szokatlan, egy nem számos elemében elbaltázott reklámot látni a Pepsitől.

3. Nike - The Cage

Legandás filmsorozat, amit nem más rendezett, mint Terry Gilliam. A hírek szerint 100 millió dollárból készült kampányban 3 fős csapatok feszülnek egymásnak ketrecharcosként, Eric Cantona vigyázó tekintete mellett. A csapatok erejéről sokat elmond, hogy az egyikben Figo, Ronaldo és RobiCarlos tette-vette a pettyest.

A 2002-es vébére időzítette a Nike ezt a beruházást és minden bizonnyal nem bánták meg, hogy ennyi pénzt öltek bele - a filmek betétdala azóta összeforrt a Nike-val és a labdazsonglőrködéssel.

Mi sem bánjuk, hogy újra megnézhetjük mindegyik szpotot. Ugye?

2. Carlsberg - Irish World Cup Win

A Carlsberg szpotja mögött sem tűnik fel a sok hónapos stratégiai gondolkodás. "A Carlsberg nem álmokkal foglalkozik, de ha mégis ezt tennék, akkor valószínűleg ezek lennének a világ legjobb álmai" - magyarázzák el nagyon vicces szpotjukat a nagyérdeműnek. És valóban. Én még akkor is bekönnyeznék egy magyar vb-győzelemtől, ha azt csak az Arany Ászok álmodja nekem egy reklámszpotban. De ezt a szpotot a Carlsberg csinálta az íreknek.

Menő.

1. Nike - Take It To The Next Level

Akárki akármit mond, ez a szpot minden idők legmenőbb focis reklámja. Minden elemében zseniális. Csak Guy Ritchie forgathat olyan reklámfilmet, ahol Rooney, Ronaldo, Zlatan, Van Nistlerooy és Huntelaar csak mellékszereplők mellettünk.

Ha a Carlsberg egy lehetetlen álmot mutatott, akkor a Nike egy olyan álmot, amit minden fociszerető fiú és lány maga elé képzelt legalább egyszer az életében: amatőr focistából profivá, sztárrá, majd akár világbajnokká válni.

Megyek, veszek is pár Nike cuccot, amíg tart a libabőr.

Persze ezek mellett még van egy rakás említésre méltó alkotás. Ezért azt javaslom, hogy mindenki nézze meg a saját kedvencét zárásként.

Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page