top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Búcsú a VW Bogártól – avagy 10 emlékezetes reklámfilm a kicsi kocsi hagyatékából


Egy attitűdöt, egy stílust, már-már életfilozófiát képviselt. A megbízható egyszerűség, a sallangmentes praktikum, a pénztárcakímélő ergonómia négykerekű manifesztuma, ez volt a Bogár. Az autó, aminek kontúrját még akkor is felismeri az ember, ha soha nem hallotta azt a szót, hogy „kontúr”. Gyermekrajzok millióit helyezte új megvilágításba, az autótervezői karrier délibábjával kecsegtetve a csemetéik kusza vonalaitól megrészegült szülők hadát.

Jövőre ugyan véget ér története, de már most megállapíthatjuk: e ronda és kicsi autó

hosszú és szép életutat futott be.

Ferdinand Porsche gyermekeként, a hitleri „népautó” szellemiségében látott napvilágot; majd a háború után látványosan meghódította egész Amerikát. A takarékos, „kicsiben gondolkodó” külvárosi kispolgár kicsi kocsijából idővel a fogyasztói társadalmat elutasító hippimozgalom imádott járgánya lett (igénytelen volt, könnyen lehetett szerelni, nem került sokba a fenntartása).

Aztán a hajba tűzött virágok elhervadtak, a hajszálak megőszültek, és a világ akkorát lépett, hogy a Beetle nem bírta vele tartani a tempót. A 70-es évek derekán ki is gurult a forgalomból.

1998-ban, korszerűbb, a megváltozott világhoz idomult technikával (vízhűtés, orrmotor, elsőkerék-meghajtás), ám kétségtelenül jellegtelenebb formában született újjá. De akkor már érezni lehetett: csupán idő kérdése, hogy az ikon, a híres-hírhedt Bogár mikor fog végleg elpusztulni. 2010-ben másodszor is felfüggesztették a gyártását.

Majd 2012-ben volt egy utolsó nekirugaszkodás. Kijött a 3. generációs változat: a „21. századi Beetle”. A kraftosabb belső, a tovább csiszolt külső azonban így sem találta meg a célcsoportját.

Ennek az utolsó változatnak mond újfent búcsút a Volkswagen, és – állítólag – 2019-ben örökre véget ér a Bogár története.

Egy biztos: ehhez a hosszú és kalandos életúthoz, a Bogár közel 80 éven át tartó „szárnyalásához” mindenképp hozzájárult az az igényes és intelligens kommunikáció,

ami őszinteségével, hitelességével és finom humorával képes volt szerethetővé tenni ezt az ikonikus kis autót.

A szépség belülről fakad

És amikor már arra sincs szükség, hogy mutassuk a portékát

És mikor lenne időszerűbb felvillantani néhány példáját e kommunikációnak, ha nem most? Hagyjuk hát a könnyeket, bátran nosztalgiázzunk! Érdemes.

Összeállításunkban megmutatjuk a Bogár-történelem meghatározó reklámfilmjeit,

mégpedig pontosan 10-et!

1. Az első, a legnagyobb klasszikus, a Hókotró:

2. A szomszéd, aki irigy Kremplersékre:

3. Ogilvy azt állította, hogy a reklám ne használjon humort; aztán látta ezt a filmet, és meggondolta magát. Nem véletlenül.

4. A formatervezés csúcsa. Dizájner többet nem tehet.

5. A német precizitás és alaposság imigyen demonstrálódik:

6. És színre lép az új modell: a Super Beetle.

7. Van mit ünnepelni: megvan a 18 milliomodik vásárló.

8. Itt már új szelek fújnak. Új bogarak szállnak.

9. Újabb generáció – vagy csak reinkarnáció?

10. Ez ám a promóció: minden Bogár mellé – gitár jár! (Amíg a készlet tart, persze.)

+1. Ráadások mindig kellenek. Ez a film már egyértelműen a legújabb irányt jelzi: jönnek a családoknak szánt egyterűek. A Bogár pedig örökre kigurul a képből...

Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page