top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

50/50/Lista – lezsűriztetett!

Célegyenesbe fordult egyedülálló kezdeményezésünk, az elmúlt 50 év 50 legjobb magyar reklámját összegyűjtő és értékelő rangsor: a Reklámtörténet/50/50/Lista. De mielőtt ezt jobban kifejtenénk, most bekapcsolódó olvasóink kedvéért jöjjön egy kis „Előző rész tartalmából”.


Néhány hónappal ezelőtt fogalmazódott meg bennünk a gondolat: talán

ideje volna összeállítani a legjobb hazai reklámok objektíven szubjektív lajstromát.

Nem mintha sok értelme volna – de mégis. Ha másért nem, a nosztalgia miatt; hogy megidézzük a honnan-hovát. Hogy elmorzsoljunk néhány könnycseppet a tovaszökkent évek – és minden más – okán.


Persze semmiképp nem olyan toplistát szerettünk volna, mint amelyekkel ötlettelen bulvárújságírók rukkolnak elő kínjukban időről időre, hogyhát: címbe mehet a „retró” jelző (az jó, az soha nem megy ki a divatból), nyomjuk be a „kult” rovatba (mi ez, ha nem kultúra!), és már jöhet is érte a piros pont a szerkesztőtől, Olvassatok mindennap hülyeséget, hülyék!, ma is írtunk egy like-vadász semmit.


Módszertanunk a következő volt.

Első körben készítettünk egy „50 év/50 magyar reklám” elnevezésű online kérdőívet, és a nagyközönség – mindenki és bárki – segítségét kértük: mondják meg ők,

mit tartanak az elmúlt fél évszázad legjobb és legemlékezetesebb hazai reklámjainak.

1147-en rugaszkodtak neki és szavaztak, 159 különböző hazai reklámot említve.


Második körben a közönség által legtöbbet be- és felidézett 50 reklámot egy 50 fős – a hazai reklám, marketing- és médiavilág, a szaksajtó és a kreatívipar elismert szakembereiből álló – zsűri rangsorolta.

50, bizony, dalolva ment lángsírba


És itt meg is érkezünk a jelenhez. Az 50 zsűritag ugyanis elvégezte az értékelés forradalmi tettét, hogy mást ne mondjunk:

történelmet írtak így együtt, ötvenen.

Hogy ez a számok nyelvén mit jelent? 133 alkalommal rugaszkodtak neki, 44-en töltötték ki, 232 óra 21 perc alatt. 50 év – nagyközönség által – legjobbnak tartott hazai shortlistáját közel 10 napon át értékelték. Ez azért szép.

Ami persze a statisztikánál is fontosabb: a zsűrizés (állítólag) nem is volt számukra olyan nyűg és kínlódás, sőt! (Remélem, nem hazudtak.)


Most rajtunk a sor. A Reklámtörténet főhadiszállásán ügyesen – lassan – nekilátunk, hogy összesítsük a gombnyomásokat; hogy kiderüljön, hányadán állunk. Aztán jövünk az eredménnyel is – erről még fogunk tájékoztatni, ígérem.

Ezúton is hálásak vagyunk mind az ötven zsűritagnak, hogy elvállalták a felkérést; nagyon köszönjük, hogy időt, energiát áldoztak az 50/50/Lista zsűrizésére!


És az 50 ítész, akit a szívből jövő köszönet illet:

Arányi Bogi, Alberti Rita, Babucs Péter, Bergendy Péter, Barta Balázs, Bracsok István, Csermely Ákos, Csizmadia Diana, Csurgó Brigi, Demeczky Nóra, Foltin István, Fribék Zsófi, Galácz Karolina, Gosztonyi Csaba, Halász Gyula, Herendi Gábor, Hermann Irén, Hevesi László, Hidvegi Zoltán, Horváth Lajos, Jenei József Tamás, Juhász Péter Tibor, Jurin Szabolcs, Kaszás György, Kazi Róbert, Klacsán Csaba, Kormányos Péter, Kovács András Péter, Kun Miklós, Lilik Virág, Limdauer András, Lovas Tamás, Marosi Gergő, Maróti Tímea, Moldván Ákos, Nemes Kinga, Orosz József, Pócsik Ilona, Eric Rainsberry, Román Balázs, Salem Dániel, Spáh Dávid, Spiegel György, Szalkai Réka, Szinai Ádám, Szládovics Orsi, Tóth Dorottya, Varga Noémi, Vér Balázs, Wagner Zsófia


Külön köszönjük Szász Balázsnak (White Rabbit) az 50/50/Lista arculatát!



Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page