top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

A biztonság új szintje – bepillantás a Volvo-reklámok világába

Updated: Mar 9, 2020

A Volvo egyike azon ritka márkáknak, melyeknek marketingesei hamar felismerték: a reklám kommunikációs eszköz. Vagyis: azért kell reklámozni, mert szeretnének valamit elmondani az embereknek. Sőt, ezt a valamit úgy szeretnék elmondani, hogy az érdekes legyen, figyelemfelkeltő, eredeti.


A Volvónál arra is rájöttek: a márkaimázs csak termékkommunikáción keresztül épül. Legyen egy jó termékünk; egy erős, termékből fakadó állításunk – és azt hangoztassuk következetesen; és persze ne változtassunk kétévente a pozicionáláson, amint egy új CMO bukkan fel a színen. Mi több: demonstráljuk, mit tudunk. A hiteles, bizonyított jellemzők (árnyaltabban: termékelőnyök) segítségével pedig a termék idővel márkává nemesül (vö.: hogyan szökkent szárba a Volkswagen Bogár brandje).


„Aki tudja: csinálja; aki nem tudja: tanítja; aki tanítani se tudja: abból lesz a marketinges”, állapítja meg Szókratész,

mi pedig megállapíthatjuk: a Volvo mindenképp azok közé tartozik, akik tudják, és csinálják.

Ezt példázza az új Volvo Truck reklámja is, amely egyébként hűen követi a Volvo több évtizede folytatott, következetes, mutassuk-meg-mit-tudunk kommunikációs csapásirányát. Roger Alm, a Volvo elnöke egy kamiontorony tetején állva adja bizonyságát, milyen masszívak és stabilak a kamionjaik.


Nota bene: ezzel az új szpottal a Volvo különösebben nem licitál rá a korábbi, nagy sikerű Van-Damme reklámjára – csupán egy saját korábbi reklámjának ötletét idézi meg újra.


A korábbi vezérük, Claes Nilsson ugyanis már bemutatott egy hasonlóképp meredek és kockázatos mutatványt:

Aki utánam csinálja, az lesz az új igazgató!


És bizony, ez a „tegyük-egymásra-amink-van” gondolat sem kimondottan újszerű a Volvo esetében. Ezzel a vizuális ötlettel már a 70-es, 80-as években is előrukkoltak, igaz, akkor még csupán a személyautók karosszériájának erejét és tartósságát hirdették imigyen: