top of page
  • Writer's pictureReklámtörténet

Reklám és szenvedély – avagy mire tanít a Miami Ad School Europe?


A Miami Ad School az egyik legnagyobb presztízsű iskola, ahol a reklám szerelmesei a szakma legjobbjaitól tanulhatják a reklámkészítés alapjait. De mit jelent e rangos iskola európai divíziójában tanulni? Kik, hogyan és mit okítanak? Kormányos Péter, a HPS Experience Senior Account Managere egy szép napon úgy döntött: ő bizony utánajár ennek a dolognak. Jelentkezett a Miami Ad School európai divíziójába, és sikerrel el is végezte annak tanfolyamát. Lehet, hogy Péter ennek is köszönhette, hogy a múlt héten – Keserű Vagyim kollégájával együtt – megnyerte a Cannes Young Lions előválogatójának PR-kategóriáját? Ki tudja?

Most mindenesetre megosztja velünk Miami Ad School-os kalandjait.

Érettségi után az utolsó pillanatban sorrendet változtattam a felvételi hajrájában. Őszintén? Életem egyik legjobb döntésének bizonyult.

Miért?

Igazából, ennek a döntésnek köszönhetően csöppentem bele 5 évvel ezelőtt a magyar reklámiparba. Azóta is a kíváncsiságom és a szakma iránti szenvedélyem, amik teljes fordulatszámon pörgetnek a mindennapokban. De most nem is erről kellene írnom nektek... bár szintén ennek a két tulajdonságomnak köszönhetem, hogy

megismertem a Miami Ad School Europe-ot.

Körülbelül 25 éves koromra teljesedett ki a stratégiai tervezés iránti kíváncsiságom, ami arra sarkallt, hogy egy magányos vasárnap éjszakán beadjam a jelentkezésemet a hamburgi Account Planning Bootcamp képzésre.

Első körben egy prezentációt kellett elkészítenem, amiben ehhez hasonló feladatokat voltak, mint pl.:

  • Találjak ki egy teljesen új angol szót és magyarázzam el milyen társadalmi feszültség kapcsolódik hozzá.

  • Fejtsem ki a véleményemet, hogy szerintem milyen szuperhősre lenne szüksége a mai világnak és milyen különleges képességekkel ruháznám fel őt. stb.

Majd ezt követte két skype-os interjú a MAS EU igazgatójával (Niklas Frings-Rupp) és néhány tanárral, hogy jobban megismerjenek engem mind emberileg és mind pedig szakmailag.

Végül, mintegy 1,5-2 hónapos várakozás után kaptam meg az értesítést, hogy felvettek! Eszméletlen boldog voltam és szerencsémre egy nagyon klassz nemzetközi csapatba is kerültem, ugyanis

Thaiföldtől kezdve Amerikáig érkeztek emberek a Bootcampbe.

Nekem egyből nagyon megtetszett és magával ragadott, hogy egy nagyon összetartó közösséget alkot az egész suli és ezért is könnyen ment a beilleszkedés. Az első nap után már egyből azon kaptam magam, hogy az első éves copy és art diákok, illetve bootcamper-ek társaságában iszom a második sörömet a suli közelében lévő KIOSK-ban.

Este pedig már az egész Ad school társaságában folytattuk ezt a „tevékenységet” a negyedéves nyitó bulin Altona-ban, Hamburg egyik híres kerületében. Ez persze csak egy kis ízelítő ahhoz, hogy a társaságtól nem kell félni és mindenki bátran vágjon bele egy ilyen kalandba!

Ami talán jobban érdekelhet titeket azok a „tantárgyak” és a „tanárok”! Az idézőjel annak szól, hogy ne a klasszikus oktatási rendszerben gondolkodjatok, mert itt inkább workshop jelleggel működtek az órák, amiket végig szakmabeliek tartottak.

Szóval, alapvetően a tárgyakat 3 nagy csoportra tudnám osztani:

Kreatív tárgyak

Itt elsősorban a Vera Karpova által tartott Copywriting-ot emelném ki, amelyen együtt voltunk az elsőéves Copy és Art Director párosokkal. A kurzus alatt heti 2-szer is volt alkalmunk találkozni Veraval, a ServicePlan Hamburg Senior szövegírójával. Ő egy igazi „killer” volt.

Őszintén szólva, nála kritikusabb emberrel még a pályafutásom során sosem találkoztam, de ez hihetetlen inspiráló is volt egyben számunkra: a végén már azon kaptuk magunkat, hogy

amikor 10 headline volt a házi feladat, akkor mindenki 20-25-öt csinált,

abban bízva, hogy lesz köztük legalább egy, ami felkerül majd az óra eleji „Good stuff” halmazba, nem pedig megint a „Not so good stuff” között találjuk a munkáinkat. Természetesen nem csak headline-okon pörögtünk végig, hanem kellet long copy-tól kezdve, PR cikkeken keresztül Newsjacking-ig mindenféle szöveget írni.

Nekem nagyon tetszett, hogy az összes óra elején személyesen átbeszélte velünk a házikat és nagyon praktikus és jó tanácsokat adott, hogy a félév végi Face2Face-re mi az a munka, amit jobban ki kéne dolgozni, mert lát benne fantáziát. Az egyik print kampányom pl. az ő ajánlásával kapott bronz TOP DOG díjat a belső sulis kiállításon, amelyet egy 16 fős német kreatív igazgatókból álló zsűri szavazott meg.

A második kedvenc tárgyam ebben a szekcióban a Late night concepting volt Gerrit Gley reklámügynökség tulajdonossal. Tőle rengeteg koncepcióalkotási technikát tanultunk, amiknek köszönhetően a 4 órás workshop végén képesek voltunk előállni egy kompakt kreatív koncepcióval az adott termékre/szolgáltatásra (pl. volt protein joghurt, berlini luxus divat márka is az órák témájaként).

Itt végig concept párosokban dolgoztunk össze-vissza, így nekem is pl.: mexikói AD, nigériai copy és indiai planner párom is volt. Hihetetlenül klassz volt megismerni a kultúrájukat és így velük együtt dolgozni, mivel rengeteg olyan új impulzus ért, amit jelenleg is alkalmazok a munkám során.

Továbbá voltak még Photoshooting, Photoshop alapjai és egyéb kreatív óráink is, amik szintén sok izgalmat hoztak az életünkbe. Szerintem nagyon praktikusak voltak ezek a tárgyak, ugyanis egy strategic planner-nek nagyon szorosan kell együtt dolgoznia a kreatívokkal és inspiráló személyiségnek kell lennie számukra, akárcsak a megalkotott brief-jeinek is.

Planning tárgyak

Ezek voltak számomra a legérdekesebb és legváltozatosabb órák, arról nem is beszélve milyen hasznosnak is bizonyultak.

Az első workshop-ot George Shepherd (Y&R London, Red Spider) tartotta, ahol lehetőségünk volt megtanulni az általa képviselt kreatív brief alkotás módszerét. Mi egy Volkswagen és Nescafé példán keresztül tanultuk meg, hogy egy insight felfedezésénél, milyen kérdések feltevésével tudjuk segíteni a gondolkozást, illetve, hogy hány fajta stratégiai propozíciót tudunk megalkotni a kreatívok számára ugyanazon brief-re. Ezen kívül a Red Spider Planning órán még szó esett a márkaértékekről és márka tonalitásról is, mint a kreatív brief fontos elemei.

Összefoglalva, itt a gyors és praktikus planninget mutatta be nekünk Geroge a 3 nap alatt. A második tanóra a márka modellek megalkotásáról szólt, ezért is a Brands: Discover the Core névre hallgatott. Tim Keller (Kolle Rebbe) itt számos modellt és létrehozásuknak fázisait mutatta be nekünk. Csakhogy párat említsek:

Brand Essence Triangle, Golden Apple, Brand Onion, The Big Ideal by Ogilvy.

Ezt követően Ben Shaw érkezett a BBH Londontól, aki a Social Media Strategy: Efficiency vs Effectiveness prezentációjában beszélt arról, hogy manapság miért van szüksége a márkáknak a közösségi média jelenlétre és miként kell ott mozogniuk, ha sikeresek szeretnének lenni.

Ahogy teltek a hetek, hónapok rengeteg stratégiai nézőponttal ismerkedhettünk meg a következő stratégiai igazgatóktól: Andreas Möllmann (Antoni), Achim Schauerte (BBH London), Oskar Valdre (Legas Delaney), Pascal Winkler (ServicePlan) stb.

Végezetül, amit fontos itt még megemlíteni, hogy senki ne ijedjen meg, mert a klasszikus planning-ről szóló órákon túl, voltak még más érdekes témaköröket feldolgozó workshop-jaink is, mint pl.: Service Design, Google tools, Trends and Cultures, Digital Planning.

Projekt munkák és ehhez kapcsolódó tárgyak

A Bootcamp alatt végig volt egy mentorunk Tanja Ferkau személyében, aki jelenleg freelance stratégiai tervezőként dolgozik Németországban a saját tanácsadói cégében, ahol az egyik legnagyobb ügyfelük pl. a British American Tobacco. Ő kvázi úgy viselkedett, mint az anyukánk, mert végig segített nekünk minden projektnél és sokszor voltak vele személyes értékeléseink is a kurzus alatt egy-egy feladat végeztével.

Összeségében három nagyobb projektünk volt a 4 hónap alatt

a Mercedes-Benz, SIXX és az IMPCT márkáknak.

Sajnos bővebben nem írhatok a projektekről, de magukat a feladatokat elárulhatom nektek:

  • IMPCT: Tanja egyik projektjébe csöppenhettünk bele egyből élesben, ugyanis az IMPCT az egyik ügyfelük, amely egy nonprofit szervezeteket segítő inkubátorház Hamburgban. A feladat maga egy social media stratégiának a megalkotása volt az ő számukra, beleértve a közösségi média csatorna és content stratégiát is. Ez volt az első projekt prezentációnk, amire nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, így nagy lendülettel vágtunk bele ezt követően a többi projektbe is!

  • Mercedes-Benz: Itt egy német fiatalokat célzó kampány ötletet kellett vinnünk a Mercedes berlini event marketing csapatának. Sajnos azzal a problémával küzdenek Németországban, hogy inkább a BMW és az Audi a fiatalosabb, coolabb míg a Mercedes-t egy sokkal konzervatívabb és öregesebb márkának tartják a fiatalok. Mondanom sem kell, hogy természetesen Planner/Copy/Art Director hármasokban működtünk együtt végig a projekt alatt. Őszintén szólva voltak kisebb-nagyobb viták a kidolgozásnál, de végeredményként szerintem egy korrekt anyagot prezentáltunk Berlinben a 25 fős Mercedes marketing csapatnak.

  • SIXX: Ez egy nagyon érdekes insight kutatási feladat volt, ahol az általunk megfogalmazott kulcs megállapításokra vonatkozóan kellett kampányjavaslatokat prezentálnunk. Ebben a projektben is a Mercedesnél említett hármasokban dolgoztunk, de most lehetőségem volt egy másik kreatív párossal dolgozni, ami egy új löketet adott a Bootcamp végéhez érve. Ennek a munkának a pikantériáját az adta, hogy a SIXX egy olyan TV csatorna, amely csak a nőket kívánja megszólítani, de sehogy sem képesek a német tinilányokkal felvenni a fonalat, így olyan tartalom stratégiai javaslatokat kellett vinnünk, amelyek megállják a helyüket a fiatal lányok körében is.

A suli végén az utolsó három napban következett az úgynevezett Screenings vagyis Porfolio review. Mi összesen 15 stratégiai igazgatóval találkoztunk, akikkel fejenként 10-15 percet tölthettünk el. Olyan ügynökségek stratégiai vezetőinek prezentálhattuk a portfolióinkat, mint a BBDO, Heimat Berlin, TBWA, Kolle Rebbe, Ogilvy, Leo Burnett, Legas Delaney, Selectworld, Service Plan, Jung Von Matt, Sapient Razorfish stb.

Összefoglalva egy hatalmas élmény volt számomra ez az időszak és ha visszamehetnék az időben, akkor is újra csinálnám. Sajnáltam, hogy ilyen rövid volt, mert biztos vagyok benne, hogy lehetett volna még mit tanulni azoktól a kiváló szakemberektől, akikkel a Strategic Planning Bootcamp alatt találkoztam.

Ha idáig eljutottál az írásomban csak annyit szeretnék tanácsolni: merj kipróbálni új dolgokat és fejleszteni magad, hogy a tűz folyamatosan égjen benned a szakmánk iránt!

A cikkem végéhez érve, szeretnék köszönetet mondani a családomnak, a barátaimnak, munkatársaimnak, hogy suli előtt, közben és után is végig támogattak! Külön köszönet illeti a HPS-t és a Nemzeti Tehetség Programot, akik anyagilag is segítettek, hogy ez az álmom valóra váljon!

p.s.:

Abban az esetben, ha felkeltettem az érdeklődésedet, és több dolgot szeretnél megtudni arról, hogy mi történt velem, akkor az alábbi linken minden infót megtalálsz: https://mas-adventure.tumblr.com, illetve keress bátran, ha te is belevágnál egy ilyen kalandba!

Pacsi, Peti

Comments


Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page