top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Zöld erdőbe' jártam, Cadbury Creme Egg-et láttam!

Olyan, mint a sörlekvár. De mondhatnánk akár a black puddingot, a Monty Pythont vagy Boris Johnson frizuráját. Ízig-vérig brit őrület. Egyszerre bátor és bizarr. Eszementül zseniális. Képtelen és mégsem. Vagy gyűlölöd, vagy szereted (vö.: a már említett sörlekvár, alias Marmite). Egy biztos: ha megismered, soha nem felejted el.


Az édességgyártó Cadbury testvérek 1923-ban döntöttek úgy, hogy piacra dobnak valami húsvéti nyalánkságot. A Creme Egg 1963-ban nyerte el mai formáját: fondant-szerű krémtölteléket kapott a minőségi csokiból készült tojás, amit 1971-ben jelenlegi nevére, Cadbury Creme Egg-re kereszteltek.

Csokija, tojása, fehérje, sárgája


És mi a truváj, amitől a CCE igazán különleges? Nos, ha feltörjük a csokitojást, a belseje optikailag pontosan úgy néz ki, mint a valódi tojásé, merthogy kétféle töltelék van benne: a sárgája és a fehérje. Hát nem csodálatos?


Eredetileg csak a húsvéti ünnepeket megelőző hónapokban forgalmazták. Aztán a marketingosztályon valakinek eszébe jutott, hogy talán egész évben ott kéne lenni a boltok polcain – ám hamar kiderült, húsvét után a kutya se akar húsvéti tojást venni (ki hallott még ilyet!). Nem pörögtek az eladások, úgyhogy maradt a szezonalitás: szigorúan január 1. és húsvét hétfő között tessék keresni a ködös Albionban.


Érdekesség, hogy a Cadbury csokitojás nem cs