top of page
  • Writer's pictureLevente Kovacs

Naoki Tanaka, a játékos megoldások mestere

Ha valaki, akkor Naoki Tanaka, a tokiói Dentsu Lab kreatívigazgatója ért az adatokhoz. Hogyan kell elemezni, összefésülni, újraértelmezni őket – hogy aztán a kreativitás segítségével valóban valami új dimenziót lehessen alkotni belőlük.


Tanaka és csapata nagy dobása a 2020-as Tokiói Nyári Paralimpiai játékok megnyitóünnepségének látványtervezése volt. (Az eseményt, ugye, egy évvel később rendezték meg, ráadásul még teljesen üres stadionban, maszkban vonuló sportolókkal.) Tanakáék The Wind of Change projektje lényegében ilyen

„légüres” térben „mozgatta meg a levegőt”,

ha szabad ilyen erőltetett hasonlattal élnünk.


[És ha már szóba került a Wind of Change kifejezés: ne hagyjuk elszökni a lehetőséget! Elő hát gyorsan a csillagszórókkal, csapjuk fejünkbe a bőrsapkát, és zakatoljunk egy karikát a nosztalgiavonaton, teli tüdővel fütyölve a Scorpions együttes hírös rendszerváltó dalát:

Új szelek, ha fújnak


Húh, de jól is esett. De kanyarodjunk vissza eredeti topikunkhoz!]


A Dentsu Lab feng shui módra berendezett irodájában Tanakáék addig-addig tanakodtak, amíg elő nem rukkoltak

egy augmented reality-szerű animációval,

amely minden egyes ország sportolóinak bevonulása során jelent meg a képernyőn, és kínált egyfajta látványosságot a tévénézők számára.


De a poén nem ez volt. Hanem, ahogyan ezek az animációk létrejöttek! Tanakáék ugyanis a paralimpián részt vevő nemzetek zászlóit és himnuszát szedték ízekre, hogy aztán az így begyűjtött adatokból generálják le a változás szeleit, mégpedig mint a 163-at! Hiába, ilyesmi csak a furmányos japán elméből képes előpattanni, mint oly sok más furcsaság – vö: Hello Kittys gyorsvonat; wasabis KitKat; anime figurák inspirálta kávézók.


Persze, láthattunk már a Változás szeléhez hasonló, adatokkal való zsonglőrködést eleget. Gondoljunk csak a nagy klasszikusra, a Next Rembrandtra:


Vagy idézzük fel a bravúros JFK Unsilenced megoldását.


És hát érdemes egy néhány évvel korábbi Dentsu munkát is megidéznünk, ami nemcsak névadásában, de ötletstruktúrájában is mutat hasonlóságot a The Wind of Change-dzsel. Csakhát azt úgy hívták: Sound of Honda:


Az a nagyszerű, hogy a két nap múlva kezdődő Brandfestiválon Naoki Tanaka személyesen is jelen lesz, és előadásában osztja meg velünk gondolatait a kreativitásról, mi több: a kreatívkutatás-fejlesztés útjairól és lehetőségeiről.


De a Sound of Hondával kapcsolatban is bátran kérdezhetjük a véleményét.





BrandFestival, november 10-11., Etele Cinema



A Reklámtörténet a BrandFestival médiapartnere. Cikksorozatunk írásait egy-egy vendégelőadó ihlette.



Gerety_2021_Redefining Creative Benchmarks without date_Fotor.jpg
never-read.gif

Iratkozz fel! Most vagy soha.

Megéri: 10%-os kedvezményt 

kapsz érte az RT-shopban

raise-the-standard.gif
RT-anim-small 2.gif
bottom of page